Når bureaukrati og ensretning tager over

Hvad sker der, når en sikkert fornuftigt og god tanke om et enkelt system for alle sættes i værk? Ja, så kommer bureaukratiet og ensretningen ofte ind og tager styringen – selv i vores borgerlige regering.

Det ses tydeligt med affaldsordningen for dansk erhvervsliv, hvor næsten alle virksomheder fra 1. januar i år bliver pålagt et gebyr for brug af genbrugspladserne, og skal søge fritagelse for betalingen af gebyret, hvis de ikke gør brug af genbrugspladserne. Omkostningerne varierer efter virksomhed og branche, men kan blive til store beløb for den enkelte virksomhed. Problemet er at langt fra alle benytter genbrugspladserne, men stadig bliver de pålagt gebyret og og byrden ved at skulle framelde sig.

Nu har vores miljøminister Karen Ellemann meldt ud, at der vil blive ændret på ordningen. Bl.a. DI har arbejdet en del med at få revideret ordningen, og har udtrykt stor tilfredshed med ministerens udmelding, da virksomhedernes ønske om fritagelse jf. DI bliver behandlet meget forskelligt.

DI’s miljøpolitiske chef Mette Rose Skaksen udtaler bl.a. ”Mange virksomheder har ikke brug for genbrugspladsordningen. Man bør ikke skulle igennem en masse administrativt bøvl for at blive fritaget fra at betale et gebyr for en service, som man ikke efterspørger”. Og hun foreslår, at ordningen ændres til en tilmeldingsordning, hvor virksomhederne tilmelder sig genbrugsplads-ordningen – og kun de tilmeldte virksomheder får en gebyr regning.

Det må dog undre mig som liberal og borgerlig,  med tanke på regeringens gode mantra om regelforenkling allerede fra starten i 2001, at ordningen overhovedet er blevet indført i denne form. Bureaukratiet bliver jo helt og andeles lagt over til virksomhederne, fremfor netop at tænke løsninger der gør det nemt at drive virksomhed.

Affaldsordningen er kun et lille simpelt eksempel, men vi skal alle være meget bedre til at tænke i løsninger som begrænser bureaukratiet og bøvlet forbåde virksomheder og borgere i samfundet. Det kan lade sig gøre!


En kommentar

  • Pingback: Når bureaukrati og ensretning tager over | Venstre i Køge

Lukket for kommentarer.